2013. szeptember 24., kedd

Ánizsos savanyú uborka és cukkini

Folytatjuk a befőzést, hiszen amíg még lehet a piacokon zöldséget vásárolni, érdemes minél többet tartalékolni télire. Ebben az időszakban lehet vásárolni az apró 5-10 centis uborkát, amiből kiváló ecetes uborka lesz, emiatt Alíz sosem szokott korábban eltenni uborkát. A recept különlegességét az ánizs adja, amivel viszont csínján bánjunk, mert könnyen elfűszerezhetjük vele az uborkát.

Elkészítési idő: 3-4 óra. Noha kissé bonyodalmas az elkészítése, megéri dolgozni vele, hiszen különleges ízvilágú savanyúságot nyerünk. 

4 kg csemegeuborka, 1-2 kisebb cukkini; 
Fűszerek: 1-2 szál sárgarépa, 3-4 szál torma, 1-2 fej hagyma, 2-3 csípős paprika, szemesbors, mustármag, ánizsmag, babérlevél, meggyfalevél; 
Feltöltőlé: 2 l víz, 0,5 l ecet (9 fokos), 2 evőkanál só, 10-12 kanál cukor, 1 kiskanál befőzőpor. 

1. Az uborkát, a csípős paprikát és a cukkinit folyó vízben megmossuk, a cukkinit hosszában kettőbe vagy négybe vágjuk. A sárgarépát, tormát és a hagymát megpucoljuk, megmossuk és szeletekre, illetve karikára vágjuk. 
2. Az uborkát és cukkinit egy tálba halmozzuk. 
3. Közben a vizet az ecettel, sóval és cukorral felforraljuk, majd a tálban lévő uborkára és cukkinira öntjük. 
4. Ha a feltöltőlé már annyira kihűlt, hogy a kezünk bírja, óvatosan letöltjük a zöldségről a levet abba az edénybe, amiben korábban is felforraltuk. 
5. Ezután az üvegek aljára szórjuk a babér- és meggyfalevelet, az uborkákat és a cukkinit szorosan üvegekbe rakjuk, közé tormaszeleteket, sárgarépa- és hagymakarikákat, illetve csípős paprikát szúrunk.
6. A levet ismét felforraljuk és ráöntjük a zöldségekre, majd miután langyosra hűlt, megint letöltjük, az üvegekben lévő uborkára szemesborsot, mustármagot és nagyon kevés ánizsmagot szórunk. 
7. A salátalevet megint felforraljuk, ezúttal belekavarjuk a befőzőport is, majd a zöldségekre töltjük. Az üvegeket lezárjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. 

Jó tudni! 
• Készíthetünk csak cukkinisavanyúságot is. Ebben az esetben a kisméretű példányokat válasszuk, a nagyobbakat pedig hasítsuk félbe vagy négybe. 
• Az ánizs különleges aromájú fűszer, óvatosan használjuk, mert elronthatja az ízharmóniát. Aki nem szereti, ki is hagyhatja.

Jó munkát majd jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: