2013. június 21., péntek

Megjelent a Székely Konyha júniusi lapszáma

Sok jó recepttel és egy kis olvasnivalóval megjelent a Székely Konyha júniusi lapszáma, már kapható az újságárusoknál, illetve a Hargita Népe előfizetői ingyenesen juthattak hozzá. A címlapon látható Gáll Katalin táncosnőről és az általa készített ételekről a Vendégségben rovatunkban olvashatnak. Jánossy Alíz felelős szerkesztő vezércikkében a kürtőskalács világhódító körútjáról értekezik és ugyancsak ő számol be a Székely Konyha hobbicukrászának, Molnár Rékának sajátos tisztelgéséről szülőfaluja száz éves temploma előtt.
Réka tortában álmodta meg Gyergyóditró nagytemplomát. A több mint 15 kilós gyönyörűséget a templom búcsús, centenáriumi szentmiséjét követő díszebéden szolgálták fel az idegenből érkezett vendégeknek, egyházi méltóságoknak és világi személyiségeknek Jézus Szent Szíve ünnepén.
Réka viszont igen jól főz is, az Aktuális rovatban találjátok a fenti képen látható töltött cukkini receptjét és ugyanott lelitek a cukkinis húsgombócleves, a csirkés zöldborsó és a görögsaláta - horiatiki leírását is.
Simonfi Ildikó kolléganőnk pompás küküllőmenti fokhagymás csirkelevest készített, hozzá hagymarántékot (hagymatokányt) kínál puliszkával a Nagyanyáink konyhája rovatunkban.
 A képen látható dancurapálinkát (házi Unicumot) Jánosi Ildikó kolléganőnk készítette. A Befőzés rovatunkban elárulja, mi a dancura, de megosztja a fűszeres diólikőr, azaz a házi Transivanicum receptjét is. 
A Födögető rovatunkban megtaláljátok az igazi kürtőskalács készítésének receptjét.
Készítésének fortélyait Polgár Klára, a kürtőskalács-sütés gyergyószárhegyi szakértője osztotta meg a Székely Konyha szerkesztőjével.
A képen látható csoda a hólabda, amit a gyergyószentmiklósi Dezső Anikó hozott a május elején szervezett Süteménymustránkra. De a Desszert rovatunkban megtaláljátok a csíkszeredai Orendi Enikő csokis-meggyes szeletének, illetve a székelyudvarhelyi Erdős Izabella mézes-kókuszos kockájának a receptjét is. Mindhárom süteménnyel második díjat nyertek készítőik a Székelyföld Napok keretében szervezett Süteménymustrán.
Júniusi ajánlat című rovatunkban két pompás főételt kínál Simonfi Ildikó kolléganőnk: a képen látható vadas marahanyelv és a gombás borjúpörkölt receptjét.
Gyors és könnyű rovatunkban a felelős szerkesztő főzelékek mellé ajánl rántott zöldségeket, a tálon  rántott zsenge tök, -gomba és -karfiol látható - a recepteket természetesen a legfrissebb lapszámban olvashatjátok. 
A képen látható sült lilapereszkét pityókapalacsintával (tócsnival) Burján Rita kolléganőnk készítette. Ugyancsak ő ajánlja a Vegetáriánus rovatunkban közzétett epres rebarbara-krémleves és a meggyes túrógombóc receptjét is.

Jó étvágyat! Rendeljétek meg a Hargita Népét és ingyen olvashatjátok a Székely Konyhát!

Nincsenek megjegyzések: