2013. június 25., kedd

Kaszás puliszka ordával

Most egy hosszabb bejegyzés következik, ugyanis a finom kaszáspuliszkát Hunyadi Irén gyergyóalfalvi tanítónő készítette a Székely Konyha Vendégségben rovatának. Emiatt nem csak a receptet tesszük közzé, hanem az Alíz tollából származó rövidke írást is, amiből sok minden megtudható a kaszás puliszkáról és készítőjéről. 

Elkészítési idő: 40 perc. Egyszerűnek tűnő étel, de elkészítése némi jártasságot igényel. Legfontosabb, hogy a puliszka megfelelő keménységű legyen és alaposan kifőzzük.

Kaszás puliszka ordával: 1,5 l víz, 40 dkg kukoricadara, csapott kiskanál só; illetve 1 kg orda, só ízlés szerint. 
Reteksaláta: tetszés szerinti mennyiségű retek, só, olaj. 

1. A puliszkavizet a sóval odatesszük főni.
2. Ezalatt megpucoljuk a retket, lereszeljük, enyhén sózzuk, állni hagyjuk, míg elkészülünk a puliszkával, aztán kevés olajat öntünk rá.
3. Ha a víz felforrt, folytonos kavargatás mellett lassan beleszórjuk a kukoricadarát, és gyors mozdulatokkal addig kavarjuk, amíg az edény falától elválik a puliszka.
4. Az ordát ízlés szerint sózzuk, villával összetörjük és összekavarjuk.
5. Egy tiszta házi szőtt törlőkendőre kiborítjuk a puliszkát, vizes kanál hátával téglalap alakúra egyengetjük, ráhalmozzuk az ordát, és óvatosan felgöngyöljük.
6. Néhány percig állni hagyjuk, hogy az orda is melegedjen át, majd a kendőből kigöngyölve cérnát csúsztatva alá szeletekre vágjuk. Reteksalátával tálaljuk.
Nincs jobb nyári étel a finom ordás puliszkánál – állítja Hunyadi Irén gyergyóalfalvi tanítónő, akinek lételeme a hagyományőrzés. A Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület elnökeként nemcsak a népdalok, néptáncok, népmesék gyűjtését, tanítását, illetve a hajdani kézművesmesterségek továbbörökítését tartja fontosnak, hanem a hagyományos székely konyha remekeinek minél szélesebb körben való megismertetését is. Több tucatnyi hagyományos receptje vár kiadásra, amiket a téli fonóesteken gyűjtött „mindentudó” asszonyaitól. Az iskolai munka, a hagyományőrző tevékenységgel járó folyamatos szervezés mellett jut ideje finom háziszörpöket és lekvárokat készíteni, de van a kamrájában mindenféle szárított gyógynövény is, amikből isteni teákat főz. A Székely Konyha kérésére ezúttal kaszás puliszkát készített ordával, igazi házi szőtt terítőbe göngyölve, ahogy az édesanyjától tanulta. 
„A puliszkát addig kell kavarni az edényben, míg kideged, hogy miután megettük, ne fájjon a hasunk tőle” – magyarázta, miközben szaporán kavarta a vízben fortyogó kukoricadarát. Közben azt is elmondta, hogy az igazi puliszkát üstben főzik kukoricalisztből, de mivel a kereskedelemben könnyebben lehet kukoricadarát vásárolni, mint igazi »törökbúzalisztet«, ezért kissé eltért a hagyománytól, és a gáztűzhelyen készülő puliszkakészítést mutatja be. Emiatt inox edényben főtt a puliszka, és habverővel keverte, aztán terítőre borította, majd vizes evőkanál hátával szépen elegyengette. Amíg a puliszka hűlt, kevés sóval összekavarta az ordát, majd a puliszkára halmozta, és a házi szőtt törlőkendő segítségével felgöngyölte. Közben azt is elmondta, hogy a neve azért kaszás puliszka, mert az egykori gazdasszonyok gyakran vittek ordás puliszkát a kaszálókalákába, hozzá pedig salátaleves dukált. Most viszont egyszerű reteksalátával tálalta, mivel úgy vélte, nem valószínű, hogy ismert ez a saláta. Míg mindez elkészült, azt is megtudtuk, hogy vendéglátónk a nemrég lezajlott Alfalvi Napok szervezésében idén is oroszlánrészt vállalt, hiszen tagja volt az első alkalommal tartott Helyi Termékek Vására rendezvény szervezőcsapatának. De örömmel újságolta el, hogy az általa kezdeményezett Fölszállott a páva, hagyományőrző gyerekek seregszemléje talán idén volt a legszínvonalasabb, hiszen a csapatok többnyire népi táncokkal, gyermekjátékokkal és népdalokkal készültek, ettől dinamikus és szórakoztató volt a műsor.

Nincsenek megjegyzések: