2016. június 17., péntek

Gombás szelet

A közelgő hét végére ajánlja ezt a pompás ünnepi fogást Alíz.

Elkészítési idő: 1 óra. Vasárnapi ebéd pompás második fogása lehet, de bármilyen ünnepi alkalomra tálalható. 

Hozzávalók 

A gombás szelethez: 50 dkg sertésbélszín, fűszerkeverék, só, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál vaj. 
A fűszerkeverékhez: 2 mokkáskanál őrölt feketebors, 1 mokkáskanál őrölt kömény, 1 mokkáskanál őrölt rozmaring, fél mokkáskanál kakukkfű, fél mokkáskanál gyömbérpor, 1 mokkáskanál fokhagymapor. 
A körethez: 3-4 nagy burgonya, 1 evőkanál vaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagyfej salottahagyma, 25-30 dkg szegfűgomba, só, bors, pirospaprika. 

Elkészítése 

1. Elkészítjük a fűszerkeveréket: a hozzávalókat egy kis tálba tesszük és összekavarjuk. 
2. A sertésbélszínt hártyáitól megtisztítjuk, majd egészben hagyva megmossuk, a vizet leitatjuk róla, pici olajjal átkenjük, sózzuk, megszórjuk fűszerkeverékkel, és legalább egy napig hűtőben érleljük. 
3. Ezután egy serpenyőben olajat hevítünk, és a hús minden oldalát pirosra pirítjuk. Áttesszük egy lábosba, annyi vizet töltünk rá, amennyi ellepi, majd nagy lángon felforraljuk, főzzük kb. öt percet, majd levesszük a tűzről és hagyjuk a levében puhulni. 
4. Ezalatt a burgonyát meghámozzuk, keresztben kettévágjuk, a közepét karalábéfúróval kivájjuk és sós vízben 5-10 perc alatt előfőzzük. Az előkészített krumplikat a kivájt felével lefelé sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, mogyorónyi vajat teszünk rá és előmelegített sütőben pirosra sütjük. 
5. Ezalatt a gombát megpucoljuk, átmossuk. A kétféle hagymát megpucoljuk és laskára vágjuk. 
6. A vöröshagymát azon az olajon, amiben a húst sütöttük, megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt saját levében puhára pároljuk. A salottahagymát kevés olajon megdinszteljük, megszórjuk pirospaprikával, majd a hús főzőlevéből keveset aláöntve selymesre pároljuk. 
7. Egy kisebb lábosban a lisztből és a vajból világos rántást készítünk, feltöltjük a hús levével, pici sóval és borssal ízesítjük, majd összeforraljuk. Továbbá a már kihűlt húst rézsútosan felszeleteljük és visszatesszük a forró lébe, hogy átmelegedhessen. 
8. Tálaláskor a sült vajas krumplik közepét megtöltjük a párolt hagymával, illetve a hagymás gombával és a tányérra sorakoztatjuk, mellétesszük a hússzeleteket és megöntözzük a bő lére engedett mártással. 
9. Vegyes salátával tálaljuk. 

Jó tudni! 

• Aki túl bonyolultnak találná a köret elkészítését, az tálalja egyszerűen krumplipürével vagy egyszerű vajas-petrezselymes burgonyával. Ebben az esetben viszont a gombát megpirítjuk a hús zsiradékjában, majd a lisztből vajból és a hús főzőlevéből készített mártáshoz adjuk. 
• Szegfűgomba hiányában a nagyon aromás gombákat leszámítva bármilyen más gombából elkészíthető.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: