2015. január 18., vasárnap

Hájas tészta

Nem is olyan régen még az volt a szokás, hogy disznóvágás után a hájból ún. hájas tésztát sütöttek. Sajnos, ahogy egyre kevesebb disznót vágnak már falvakon is, egyre kevesebb hájas tészta készül. Szerencsére, még vannak olyanok, mint S. Ildikó kolléganőnk, aki ismeri a hájas tészta készítésének receptjét, így azok is megtanulhatják a pompás sütemény készítését, akiknek csak emlékeiben él ez a pompás sütemény. 

Elkészítési idő: 3 óra. A zsírolvasztáshoz, tepertyűkészítéshez kevésbé alkalmas, a hashártyát kitöltő fodorháj felhasználásával készülő hájas tészta a hagyományos disznótorok és a farsangi időszak jellegzetes házi süteménye. 

50 dkg disznóháj, 75 dkg liszt, 2 tojássárgája, 2,5 deci langyos, sós víz, 2 evőkanál ecet, lekvár a töltelékhez. 

1. A hájat lehártyázzuk, majd húsdarálón ledaráljuk. 
2. 25 dkg lisztet a hájjal összedolgozunk, három egyenlő részre osztjuk, majd frissentartó fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük. 
3. A maradék 50 dkg lisztet és a tojások sárgáját sós vízzel összedolgozzuk. Amikor összeállt a tészta, kinyújtjuk és rákenjük az első adag hájat. 
4. Ezután négy irányból behajtogatjuk a tésztát, és 15 percet hidegben pihentetjük. Ezt a művelet még kétszer megismételjük, addig, amíg a hűtőben pihentett hájas massza elfogy. 
5. Az utolsó nyújtás után forró késsel kb. 6x6 cm-es négyzeteket vágunk, közepébe lekvárt teszünk és könyvszerűen félbehajtjuk, de nem nyomkodjuk le a széleit. 
6. A tepsibe kellő távolságra tesszük, mert ha minden jól sikerült, akkor a könyvecskék szépen kinyílnak, és kell a hely minden tésztának! 
7. Forró sütőben megsütjük, mikor kész, megszórjuk porcukorral, majd 10 perc elteltével újra megszórjuk. 

Jó tudni! 
• A hájas tészta készítése hideget igényel, különben a magas zsírtartalom miatt megolvad a tészta és nyújthatatlanná válik. 
• A hájas tészta hajtogatása és nyújtása a titka ennek a süteménynek! Mindig ugyanabba a sorrendbe hajtogassuk: fentről le, lentről fel, balról jobbra és jobbról balra! Amikor kész vagyunk, az összehajtogatott tészta alsó részére ujjunkkal nyomjunk jelet, hogy még véletlenül se tévesszük el az irányt, amikor újra kinyújtjuk. 
• Ha nem elég kemény a lekvárunk, kavarjunk hozzá egy kis darált diót – ez garantáltan segít! 
• A begyúrt hájas tészta hűtőben, fagyasztóban hosszú ideig tárolható, de ne tegyük műanyag dobozba!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: