2014. december 21., vasárnap

Kocsonya

A kocsonya az egyik olyan ételünk, amely egyaránt megállja helyét ünnepi alkalmakkor, de a szürke hétköznapokon is. Ünnepekkor azért is szeretjük, mert szépen lehet tálalni, hétköznapokon pedig azért, mert abbahagyhatatlanul finom. S. Ildikó kolléganőnk receptjét követve, akár kezdők is próbálkozhatnak vele, elkészítése nem igényel sok munkát, de időigényes.

Elkészítési idő: 6-7 óra. A kocsonya nagyon közkedvelt étel és az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Készítése noha időigényes, nem igényel sok munkát. 

0,5 kg perzselt sertésbőr, 4 darab perzselt sertésköröm, 70 dkg sertéscomb, 1-2 fej fokhagyma, só, szemes bors. 

1. A sertésbőrt és körmöt több lében is alaposan megmossuk; a fokhagymát megpucoljuk. 
2. Az alaposan megtisztított hozzávalókat odatesszük főni annyi vízben, hogy ha a felére leapad, akkor is jól lepje el a húst. 
3. Ha felforrt, ízlés szerint sózzuk, beletesszük a szemes borsot és a fokhagymát. 
4. Csendes tűzön, egyenletesen forraljuk, amíg a hús teljesen leválik a csontokról és a leve kb. a felére apad (6 óra). 
5. A húsokat kivesszük egy tálcára, lefejtjük a csontokról és elosztjuk az előkészített tálakban, tányérokban. 
6. A levéről egy kanállal óvatosan leszedjük a zsírt, majd rászűrjük a húsokra. 
7. Hűvös helyen tároljuk, amíg megköt. 
8. Ecettel vagy citrommal és lilahagymával tálaljuk. 

Jó tudni! 
• Annyi vizet öntsünk a kocsonyára, hogy ne kelljen fövés közben pótolni! 
• Sózáskor számítsunk arra, hogy ha felére apad a lé, sósabb lesz. 
• Lassan, egyenletesen főzzük a kocsonyát, különben nem lesz átlátszó a leve. 
• Ha formákba tesszük és díszítjük, ünnepi jelleget kap a kocsonya. 
• A kocsonyát díszíthetjük, sárgarépa-, hagyma- vagy citromkarikákkal.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: