2014. szeptember 10., szerda

Paszulyos zakuszka

Itt a zakuszka készítésének ideje! A kitűnő örmény zöldségkrémet sokan szeretik, mi pedig a Gyergyói-medence legjobb zakuszkareceptjeit kínáljuk mostantól kezdve sorozatban néhány napig az olvasóinknak. Most kell elkészíteni, hiszen minden hozzávaló most a legolcsóbb.

Elkészítési idő: 2 óra. Ezzel a recepttel nyert első díjat a gyergyócsomafalvi Madarász Zsuzsánna a 2012. novemberében Gyergyószentmiklóson szervezett Zakuszkapartin, klasszikus zakuszka kategóriában. Zakuszkájának különlegességét az adja, hogy szabad tűzön, bográcsban készül. 

5 kg paradicsompaprika, 1 kg bab, 7 dl olaj, 1 kg hagyma, 2 kg paradicsom, só, bors, babérlevél. 

1. A zöldségféléket megmossuk, megpucoljuk, a hagymát a paradicsompaprikával ledaráljuk; a babot sós vízben előfőzzük, felét ledaráljuk. A paradicsomot meghámozzuk, és szintén ledaráljuk. 
2. A ledarált hagymát és paprikát az olajon megdinszteljük, majd amikor kezd feljönni az olaj a tetejére, hozzáadjuk a darált paradicsomot is, és tovább dinszteljük. 
3. Amikor ismét kezd feljönni az olaj a tetejére, hozzáadjuk a babot is, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel, és addig főzzük, amíg az olaj feljön a tetejére. 
4. A kifőtt zakuszkát tisztára mosott üvegekbe rakjuk, ledugaszoljuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Jó tudni!
* A zakuszka készítésének fortélyairól a linken lévő bejegyzésben találnak hasznos tudnivalókat!

Jó munkát majd jó étvágyat!

4 megjegyzés:

Szabó Vali írta...

Ez a recept alapján csináltam tavaly, első év amikor készült, fantasztikusan finom, hálásan köszönöm... ez maga a csoda az idén dupla fog készülni..puszillak Boros Vali

Alíz írta...

Örülök, hogy ízlett és tetszett! :) Egyébként ez valóban díjnyertes recept, egy ügyes szomszédfalusi asszonyka készíti, átadom neki is az elismerést. :)

Unknown írta...

Sziasztok! A bab milyen legyen? Frissen fejtett?
Köszönöm :)

Alíz írta...

Legjobb a frissen fejtett, de ha az nincs, akkor szárazbabbal is lehet készíteni. :)