2021. január 5., kedd

Testvértelepülési találkozó disznóvágás ürügyén

 

Disznóvágás ürügyén látta vendégül Gyergyóalfalu önkormányzata Balatonszárszó, Fadd, Hajdúböszörmény és Türje magyarországi testvértelepülések küldöttségeit - az esemény 2012 januárjában történt. 
„Úgy gondolom, a hagyományos disznóvágással egybekötött baráti együttlét jó ürügy a tapasztalatcserére, a kötetlen beszélgetésre, az egyéni és közösségi kapcsolatok erősítésére” – jelentette ki a találkozó kapcsán György István polgármester, amit már a sertés feldolgozásakor bizonyítottak a helyi és a vendégségbe érkezett mészárosok. A kétszáz kilós vágósúlyt megközelítő sertés trancsírozásában a hajdúsági böllérek is segédkeztek a helyieknek. „A székelyek hamarabb a lábait metszik le a sertésnek, mi pedig a belső szervek kivételével kezdjük a bontást” – részletezte Bojti Tibor hajdúböszörményi böllér, elmondva, hogy kolbászt és négyféle hurkát szoktak tölteni a Hajdúságban a sertésből. A cukros májas kimondottan böszörményi különlegesség, emellett készül sós májas-, tüdős- és véreshurka. Természetesen készül disznósajt, füstölt sonka és szalonna is, akárcsak a Székelyföldön. Csala András alfalvi hagyományőrző mészáros a disznótoros vacsora fogásait sorolta fel a Székely Konyha érdeklődésére: mocskos tokány, káposztaléleves, párolt oldalas, véres-májas hurka, valamint kolbász pityókapürével és párolt savanyú káposztával. 
Jánossy Alíz

Nincsenek megjegyzések: