2014. november 23., vasárnap

Tárkonyos pityókaleves

A kiváló maradékhasznosító levest Alíz készítette. Olyankor érdemes főzni, ha a sonkát főzünk, hiszen a maradó lé adja meg az ízét a nagyszerű levesnek.

Elkészítési idő: 30 perc. Vidékünk kedvenc leveseinek egyike, egyszerűségében rejlik nagyszerűsége.  
Leves: 1 kg burgonya, 3 l sonkalé, 2-3 cikk fokhagyma, csipetnyi ecetes tárkony, 1 dl tejföl, só, bors, kevés tej, ecet. 
Galuska: 5-6 evőkanál liszt, 1 tojás. 

1. A burgonyát meghámozzuk és kockára vágjuk; a fokhagymát megpucoljuk és a tárkonnyal együtt apróra vágjuk. 
2. A sonkalét felforraljuk, hozzáadjuk a burgonyát, ha szükséges sózzuk, majd puhára főzzük. 
3. Ezalatt elkészítjük a galuskát: a lisztet egy tálban összekavarjuk a tojással és annyi vízzel, hogy sem túl kemény, sem híg, kanállal szaggatható masszát nyerjünk. 
4. A galuskamasszából egy evőkanálnyit meghagyunk, a többit nokedliszaggatóval vagy kanállal beleszaggatjuk a fövő levesbe, ízesítjük finomra vágott tárkonnyal és fokhagymával, majd addig főzzük, amíg a galuskák feljönnek a leves tetejére. 
5. A meghagyott galuskamasszát kevés tejjel hígítjuk, majd besűrítjük vele a levest, végül hozzáadjuk a tejfölt, és felforraljuk. 
6. Tálaláskor tejfölt, borsot és ecetet kínálunk mellé. 

Jó tudni! 
• Tárkonyos pityókaleves készítéséhez bármilyen füstölt hús leve használható, de akár vízzel is készíthetjük. 
• A fokhagymát és a tárkonyt mindig a végén adjuk a leveshez, így nem illan el a fűszerek aromája. 
• Figyeljünk, hogy a levesben a burgonyát ne főzzük szét!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések: