Oldalak

2023. január 11., szerda

Gombás szarvascsíkok

Igazi ünnepi ínyencségnek számít Alíz képen látható étele. Túl gyakran nem is kerül terítékre, ekkor viszont az abrosz alapján ítélve épp karácsony volt. 
Hozzávalók
 
A páchoz: 1 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 hagyma, 1 kiskanál bors, fél kiskanál koriánder, fél kiskanál borókabogyó. 
A tokányhoz: 60-70 dkg szarvascomb, 1 evőkanál mangalicazsír, 30 dkg gomba (fagyasztott erdei vagy termesztett), 1 maréknyi szárított vargánya, 2 fej hagyma, só, bors, 1-2 babérlevél, csípős paprikaőrlemény, paradicsomlé vagy püré, ízlés szerint. 
 
Elkészítése

1. A szarvascombot lehártyázzuk és hosszú csíkokra vágjuk. A páclé hozzávalóit kb. egy liter vízben felforraljuk, lehűtjük, majd a húscsíkokra töltjük. Jól záró edényben, napjában legalább kétszer átforgatva, 4-5 napig hűtőszekrényben érleljük. 
2. Egy edényben megforrósítjuk a zsírt, és a pácléből kivett húst fehéredésig pirítjuk rajta. 
3. Hozzáadjuk a laskára vágott hagymát, a felszeletelt gombát és az apróra vágott vargányát, majd kevés páclevet öntve alá lassú tűzön félpuhára pároljuk a húst. 
4. Ekkor sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a babérlevelet és a paprikaőrleményt, majd feltöltjük paradicsomlével, és addig pároljuk, amíg a hús megpuhul és sűrű szaftja lesz. 
5. Krumplipürével és párolt káposztával tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése