Télen-nyáron tartalmas és finom étel a csorba, ami nem leves! Ugyanis a csorba legfőbb jellemzője, hogy savanyú, lestyánnal fűszerezik és többnyire "tiszta lére", azaz sűrítmények nélkül készítik - legalábbis ezt állítják a román gasztronómusok.
Elkészítési idő: 1 óra. Az ízletes, hagyományos leves sokféle változata ismert, ez most káposztával és korpaciberével készült.
Csorba: 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 szelet zeller, 1 kisfej hagyma, 1 paprika, 2 paradicsom, 2-3 evőkanál fagyasztott zöldborsó vagy zöldborsókonzerv, fél kisfej káposzta 2-3 dl paradicsomlé, 2-3 dl korpacibere, lestyán ízlés szerint, 2-3 l húsalaplé, 1 evőkanál zsír.
Gombóc: 50 dkg darált hús (vegyesen: sertés- és borjúhús), só, bors, 2-3 cikk fokhagyma.
1. A zöldségeket megpucoljuk, megmossuk és kockára vágjuk; a káposztát vékony szálakra gyaluljuk; a fokhagymát finomra zúzzuk.
2. Egy serpenyőben a kanál zsíron a zöldségeket, a paradicsom és a káposzta kivételével megdinszteljük, egy nagyobb edényben a húsalaplét felforraljuk.
3. Amíg a zöldséget dinszteljük, elkészítjük a gombócokat: a darált húshoz hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, összekavarjuk, és nedves kézzel diónyi gombócokat formálunk.
4. Ha a zöldség megdinsztelődött, a fövő alapléhez adjuk, felforraljuk, beletesszük a gombócokat, a paradicsomot, a káposztát és a lestyánt, majd lassú tűzön újra felforraljuk.
5. Hozzáadjuk a paradicsomlét és ízlés szerint annyi korpaciberét, hogy kellemesen savanykás levest nyerjünk.
6. Forrón tálaljuk, csípőspaprikát adunk mellé, esetleg tejfölt.
Jó étvágyat!

Jaj ez nagyon finom! Nálunk szokásos téli étel. Nagyon szeretjük!
VálaszTörlés