Oldalak

2013. december 16., hétfő

Kacsahúsleves takarékosan, ünnepre

Egy jó kacsahúsleves igazi pompás felvezetője lehet az ünnepi menüsornak. Alíz levesét kimondottan karácsonyi ebédre javasoljuk, ami után jöhet bármilyen sült vagy pörkölt, a levesben főtt húsból  és zsöldségből készíthetünk előételt is, mondjuk egy franciasalátát vagy egy aszpikot. Ugyanakkor emlékeztetjük Kedves Olvasóinkat, hogy a jobb felőli oldalsávban kilistáztuk ünnepi étel- és süteményötleteinket, böngésszék és segítségével tervezzék meg ünnepi menüjüket!

Elkészítési ideje: 1,5-2 óra. A kacsa húsa egyébként is nagyon zsíros, nem muszáj az egész kacsát belefőzni, mert a farhátnak is pompás levese fő. 

Kacsahúsalaplé: 70-80 dkg kacsafarhát vagy szárnytő, 6-7 sárgarépa, 3 petrezselyem, 1 fej hagyma, 1-2 cikk fokhagyma, 1 kisebb zeller, fél karalábé, 1 paprika, diónyi gyömbér, néhány borsszem, só és házi ételízesítő; 
Levesbetét: bordáslaska (lúdgégetészta); 
Tálalás: kurkuma, petrezselyemzöld és őrölt bors. 

1. A kacsafarhátat vagy szárnytövet alaposan megtisztítjuk a tollmaradványoktól és ha nagy a hája, akkor levágjuk és külön kiolvasztjuk. 
2. A megtisztított kacsafarháta bő hidegvízben feltesszük főni, lassú tűznél felforraljuk, közben szűrőkanállal a habját többször is leszedjük. 
3. Ezalatt megtisztítjuk a zöldségeket, majd hozzáadjuk a leveshez, a fokhagymát és hagymát megtisztítva, de héjastól tesszük bele. 
4. Ha a zöldséggel felfőtt, beletesszük a fűszereket is, majd úgy állítjuk be a leves fővését, hogy épp csak gyöngyözzön – így lesz szép áttetsző a húsleves. 
5. Amikor a hús és a zöldség megpuhult, leszűrjük a levest, kevés kurkumával felforraljuk és bordáslaskával befőzzük. 
6. Tálaláskor petrezselyemzölddel megszórjuk és őrölt borsot teszünk az asztalra. 

Jó tudni! 
• A kacsazsír nagyon finom, zöldséglevesekhez, szárnyassültekhez bátran használhatjuk olaj helyett.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése