Oldalak

2013. augusztus 2., péntek

Hurutos-laskás pityókaleves – az örmény leves székelyesített változata

Nem véletlen, hogy éppen ez a leves került ma sorra, ugyanis ezzel nyertük meg tavaly a Csíki Pityókafesztivál nagydíját, a Vándorserleget. Most ismét készülünk a pityókafesztiválra, aki eljön Csíkszeredába, egy kis szerencsével meg is kóstolhatja, amit főzünk.

Elkészítési idő: 40 perc. A székely ember úgy szereti a levest, ha a kanál megáll benne. Ez a leves lényegében az örmény ángádzsáborleves székelyesített változata, tartalmas, laktató leves örmény fűszerrel.

3 l húsalaplé, 3-4 db nagy burgonya, maréknyi lebbencstészta, maréknyi szárított vargánya, 1 fej hagyma, 1 sárgarépa, 1 hurut, 3 dl tejföl, 1 kanál zsír (olajjal helyettesíthető), késhegynyi pirospaprika (elmaradhat), só. 

1. Megpucoljuk a sárgarépát, hagymát és burgonyát. A sárgarépát és hagymát apró, a burgonyát nagy kockára vágjuk.
2. Előfőzzük a szárított vargányát, és apróra vágjuk.
3. A zsíron megdinszteljük a hagymát, majd a sárgarépát, megszórjuk paprikával, és felöntjük húsalaplével.
4. Amikor a leves felfőtt, hozzáadjuk a burgonyát és ha szükséges, sózzuk.
5. Amikor a burgonya roppanósra főtt, hozzáadjuk a lebbencstésztát és a gombát, majd addig főzzük, amíg a tészta is megfő.
6. Végül a hurutot feloldjuk a tejfölben, és legírozzuk vele a levest.

Jó tudni!
• Aki hurutosabban szereti, többet is tehet bele, aki kevésbé, az tegyen több tejfölt. Illetve az asztalra tehetünk még tejfölt és külön reszelt hurutot, hogy mindenki saját ízlése szerint utóízesíthesse.
• Hurutot minden szombaton lehet vásárolni a gyergyószentmiklósi zöldségpiacon.

Jó étvágyat!

11 megjegyzés:

  1. A hurut a legrégebbi ételízesítő. Hosszasan érlelt tejből, sok petrezselyem- és zellerzölddel készül. Általában levesek ízesítésére használják.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. "Hurut az örmények étel ízesítője"ezt kell beírni a keresőbe és ott bővebben leírja,hogy kell készíteni

    VálaszTörlés
  4. Imre Bajkó: a blogon is megvan a hurut receptje, nem kell beírni semmilyen keresőbe. Itt van: https://szekelykonyha.blogspot.ro/2013/08/hurut-az-ormenyek-etelizesitoje.html

    VálaszTörlés
  5. Imádom többször főzök

    VálaszTörlés
  6. Imádom,nemrég utaztam székely honba és a Gyergyószentmiklósi piacon vásároltam hurutot,sajnos hirip 😊az nincs de teszek bele más gombát,gyerek korom ízei jöttek elő édesanyám nagyon tudta,h kell főzni én meg megpróbálom utánozni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem van szárított vargánya azzal készítettem, anyum gyergyoszentmiklorol küldött hurutot 😉😊

      Törlés
  7. Az a baj ,hogy itt gyergyoba nem érlelt a hurut igy nincs is meg az iz világa.,akar mennyit teszek bele nem a régi iz.Miért?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elnézést, de itt az alapokkal van gond. Ui. a hurutot nem érlelik sem Gyergyóban sem máshol, mert az a végtermék. Amit érlelnek, ráadásul hosszasan, az a tej, ezt aztán kifőzik, és ebből lesz a hurut. Ergo, ha nem érlelnék a tejet, nem lenne, amiből hurutot főzni. Hol itt a baj?

      Törlés