2013. október 17., csütörtök

Csípős csalamádé

Most már úgy vélem mindenki eltette kedvenc savanyúságait és a véghajrának is nagyjából vége, de ha netán valaki mégis úgy gondolná, hogy valami igazán finom még beférne a kamarájába, akkor ezt a különleges savanyúságot ajánljuk. Alíz savanyúsága viszonylag gyorsan készül, nem is kell hozzá sok alapanyag, a különlegességét inkább a benne lévő sokféle zöldség adja.

Elkészítési idő: 2-3 óra. Pikáns savanyúság, a csípős ízek kedvelőinek ajánljuk. A férfiak többségénél nyerő! 

0,5 kg paradicsompaprika, 0,5 kg kápiapaprika, 0,5 kg zölpaprika, 1 kg uborka, 3-4 fej hagyma, 4-6 db csípőspaprika, 75 dkg cukor, 7,5 dl ecet (9 fokos), só ízlés szerint, egy csapott kiskanálnyi befőzőpor. 

1. A többféle paprikát megmossuk, kicsumázzuk, majd falatnyi szeletekre vágjuk. Az uborkát megmossuk és legyaluljuk. A hagymát megpucoljuk, és a csípőspaprikával együtt vékony karikára szeleteljük. 
2. Egy mély tálba rétegeljük a zöldségeket úgy, hogy alul tesszük az uborkát, rá a paprikaféléket, majd a hagyma- és csípőspaprika-karikákat, és a rétegek között sózzuk. 
3. Amikor az összes zöldség elfogyott, ráöntjük a cukrot és az ecetet, majd letakarva 12 órát állni hagyjuk. Közben többször átforgatjuk egy fakanállal. 
4. Ezután rászórjuk a befőzőport, összekavarjuk a salátát, üvegekbe szedjük, és rácsavarjuk a tetőket. 

Jó tudni! 
• Ha nem szeretjük a csípős ízt, hagyjuk ki belőle a csípőspaprikát, így is különleges ízű savanyúságot nyerünk.

Jó étvágyat!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Jó napot. Befőző por alatt mit kell érteni? Melyik ? Köszönöm

Alíz írta...

A befőzőpor alatt nátrium-benzoátot kell érteni, de nyugodtan használhat helyette fél mokkáskanálnyi borként is. Az utóbbi időkben inkább borként használok. :)